$ 525.87  614.37  6.72
ҚАЗ
×
Бұл желілік ресурстың ақпараттық өнімдері 18 жастан асқан адамдарға арналған.

Шөлді басу үшін қандай сусындарды ішуге болмайды – дәрігер кеңесі

Алкоголь ағзаны сусыздандырады, сондай-ақ ыстықта адам тез мас болып қалады

Шөлді басу үшін қандай сусындарды ішуге болмайды – дәрігер кеңесі
Фото: istockphoto.com

Диетолог, Фиц тамақтану және биотехнология иммунология зертханасының ғылыми қызметкері Татьяна Солнцева сусын біткеннің бәрі бірдей шөлді баспайтынын, тіпті олардың кейбірі денсаулыққа қауіп төндіруі мүмкін екенін мәлімдеді, деп хабарлайды Azattyq Rýhy «Аргументы и факты» порталына сілтеме жасап.

Ол көп ішсе қауіп төндіретін сусындардың тізімін жасады:

Алкоголь. Ағзаны сусыздандырады, сондай-ақ ыстықта адам тез мас болып қалады.

Қант қосылған сусындар. Өнеркәсіп шырындары, жеміс сусындары, квас, тіпті йогурттардың 100 мл-де 10 г-ға дейін қант болуы мүмкін.

Тоник. Құрамында қанттан басқа, хинин бар (100 мл-ге 7-8 мг). Егер сіз ара-тұра бірнеше стақан тоник ішсеңіз, ешқандай қиындық болмайды. Бірақ үнемі қолданған кезде (күніне 2 литр немесе одан да көп) жүрек бұлшықеті өткізгіштігі бұзылады, қан тамырлары кеңейеді, тегіс бұлшықеттер қүрысып, артық терлеу пайда болуы мүмкін.

Жазда қандай сусындарды ішуге болады

Таза су – тамаша шешім. Оған лимон, жалбыз, эстрагон, лимон бальзамы, мүкжидек шырынын немесе басқа жидектер мен жемістерді қосуға болады.

Минералды асхана суы. Ол шөлді қандырады, ал ыстықта жоғалған электролиттердің оны толтырады. Мұндай судан алынған минералдар тағамға қарағанда жақсы сіңеді. Алайда асханалық минералды суды абайлап тұтыну керек: «Эссентуки» сияқты тұзды суларда қан қысымының жоғарылауына әкелетін натрий көп, бұл жүрек-қан тамырлары ауруларында қауіпті болуы мүмкін.

Емдік-асханалық суды (5-10 г/л) күніне 0,5 литрге дейін ішуге рұқсат етіледі. Бірқатар созылмалы ауруы бар адамдарға бұл су қауіпті. Бұл орайда дәрігер кеңесіне жүгіну керек.

Мұздатылған шай (қантсыз). Шөптік (бірақ дәрілік шөптерден емес), қара, жасыл, жеміс қоспалары бар, каркаде шөлді жақсы басады.

Квас (үйде, қантсыз). Табиғи ашыту өнімі пайдалы, бірақ өнеркәсіптік квас құрамында қант көп.

Үй компоты, жеміс сусыны (қанты аз). Дәмі үшін бұл сусындарға қант алмастырғыштарды қоспаңыз. Олар семіздік қаупін төмендетпейді, салмақ жоғалтуға көмектеспейді, бірақ ішек микробиотасының күйіне әсер етуі мүмкін, ал кейбіреулері тәбетті күшейтіп, шамадан тыс тамақтануы мүмкін.

Сүт өнімдері (тан, айран, қымыз). Олар шөлді жақсы басады, микробиотаны байытады, электролит балансын қалпына келтіруге көмектеседі. Бірақ судан басқа ақуыздар мен майлар болғандықтан, оларды тағам ретінде қарастырған дұрыс. Сонымен қатар оларда тұз бар, сондықтан мұндай сусындарды жоғары қысымды және өт қабында проблемасы бар адамдар сақтықпен тұтыну керек.

Серіктес жаңалықтары