Қазақстанда әр тұрғын жылына қанша жұмыртқа тұтынады
Жұмыртқаны сүйіп жейтіндердің басым бөлігі Қостанай облысында тұрады
Қазақстандық фермерлер қаңтар-сәуір айларында 1,6 млрд дана жұмыртқа алған. Бұл бір жыл бұрынғы көрсеткішпен салыстырғана, 12,1%-ға артық, деп хабарлайды Azattyq Ruhy.
Energyprom.kz порталының жазуынша, өңірлік тұрғыда жұмыртқа өндірудің ең көп көлемі Алматы облысында тіркелген – 300,3 млн дана, жылына 27,5% құрайды. Үздік үштікке Ақмола (233,4 млн бірлік, 1,8% артық) және Солтүстік Қазақстан (213,7 млн бірлік, 2,2 есе артық) облыстары да кірді. Жалпы, 2021 жылдың қаңтар-желтоқсан айларында елімізде 4,8 млрд дана жұмыртқа өндірілген, бұл өткен жылмен салыстырғанда 4,5%-ға аз. Бұған дейін 2019-2020 жылдары да елімізде өндірістің біршама төмендегені байқалған болатын.
Осы жылдың қаңтар-наурыз айларының қорытындысы бойынша жергілікті компаниялар жұмыртқаға сұранысты толығымен дерлік (ішкі нарықтағы сату және экспорт) 92,5%-ды 96,1%-бен жапты.
Импорттың үлесі ресурстардың тек 3,9%-ын құрады. Бір жыл ішінде импорт бірден 43%-ға төмендеді - 45,8 млн жұмыртқа. Қазақстан 72,7 млн дана жұмыртқа экспорттады, бұл ресурстардың 6,2% құрады.
Ішкі нарықта 1,1 млрд дана жұмыртқа сатылды, бұл бір жыл бұрынғыдан 1,9%-ға артық.
2021 жылы бір адамның жұмыртқаны орташа тұтынуы жылына 193,9 жұмыртқа немесе айына 16,2 жұмыртқа болған, бұл бір жыл бұрынғыдан 2,6%-ға аз. Қала тұрғындары ауыл тұрғындарына қарағанда жұмыртқаны көп тұтынады – 211,9 дана, жан басына шаққанда жылына орта есеппен 168,2 дана жұмыртқадан келеді.
Жұмыртқаны сүйіп жейтіндердің басым бөлігі Қостанай облысында тұрады: өткен жылы облыстың бір тұрғынына шаққандағы орташа тұтыну 259,8 жұмыртқа болған – жылына 2,3% артық. Үздік үштікке Қарағанды мен Ақмола облыстары да кірді. Ең төменгі көрсеткіштер Маңғыстау облысында тіркелді.