$ 525.87  614.37  6.72
ҚАЗ
×
Бұл желілік ресурстың ақпараттық өнімдері 18 жастан асқан адамдарға арналған.

Ғалымдар ағзаға өте пайдалы көкөністі атады

Қияр – терінің, жүректің, сүйектің саулығын қолдайтын, тіпті созылмалы аурулардың қаупін азайтатын төмен калориялы, қоректік тағам

Ғалымдар ағзаға өте пайдалы көкөністі атады
Фото: pixabay

Ғалымдар қиярдың денсаулыққа өте пайдалы екенін мәлімдеді, деп хабарлайды Azattyq Rýhy. 

Ағзаны ылғалдандырады

Қияр 96 пайыз судан тұрады, сұйықтықты жеткілікті қабылдау мыналар үшін маңызды:

  • дене температурасын реттеу;
  • бүйрек пен ағзалардың қызметі;
  • инфекциялардың алдын алу;
  • есте сақтауды және ұйқыны жақсарту.

Ұсынымға сәйкес, күнделікті тұтынатын сұйықтықтың шамамен 20 пайызын тағамнан аламыз, ал қияр ғажайып су көзі саналады.

Сүйектерді нығайтады

Бір қызығы, қияр сүйек саулығы үшін өте маңызды К дәруменіне бай. Vitamin K and Bone Health зерттеуінде күніне 109 мкг К1 дәруменін қабылдаған әйелдердің жамбас сүйегінің сынуы азаятыны айтылған.

Жүрекке пайдалы

Қиярда жүректі қорғайтын флавоноидтар – фитонутриенттер бар. «The Effects of Flavonoids in Cardiovascular Diseases» зерттеуі флавоноидтардың мынадай қасиетке ие екенін көрсетті:

  • антиатерогендік әсер (холестериннің пайда болу қаупін азайтады),
  • антитромботикалық әсер (қан ұю қаупін азайтады),
  • антиоксиданттық қасиеттер (жасушалардың қартаюын баяулатады).

Теріні жақсартады

Қияр тазартқыш және салқындатқыш әсерге ие, тітіркенуді және қабынуды азайтады. Foods of the Mediterranean diet: citrus, cucumber and grape зерттеуіне сәйкес, өнімді сыртқы және ішкі қолдану терінің жалпы жағдайын жақсартуға және тері инфекцияларының қаупін азайтуға көмектеседі.  

Кім сақ болу керек

Пайдалы қасиеттеріне қарамастан, кей адамдар қиярды сақтықпен тұтынуы керек:

  • Асқазан-ішек аурулары бар адамдар: кейбір адамдар қияр жеген кезде газ түзіліп, асқазанда ауырлық сезімі пайда болады.
  • Қияр қанның ұюына әсер ететін К дәруменіне бай. Сондықтан қанның ұйығыштығы бұзылған немесе антикоагулянттарды (мысалы, варфарин) қабылдайтын адамдар қиярды шамадан тыс тұтынудан аулақ болу керек.
  • Аллергиямен ауыратындар: маусымдық аллергияңыз болса, сақ болыңыз. Жаңа піскен қияр ауыз қуысының аллергиялық синдромын тудыруы мүмкін.

Қорыта айтқанда, қияр – терінің, жүректің, сүйектің саулығын қолдайтын, тіпті созылмалы аурулардың қаупін азайтатын төмен калориялы, қоректік тағам.

Серіктес жаңалықтары

Мақалада

#қияр #көкөніс