Ет, сүт өнімдері және көкөніс: мектептерде жаңа тамақтану стандарты енгізіледі

Автор: Аягөз Құрмаш

Жоба қоғам талқысына шығарылды

Фото: istockphoto.com

Денсаулық сақтау министрлігі сапалы және теңгерімді тамақтануды қамтамасыз ету, сондай-ақ білім беру және тәрбиелеу ұйымдарында тамақтануды ұйымдастыру тетіктерін жетілдіру мақсатында «Білім беру және тәрбиелеу ұйымдарында тамақтануды ұйымдастыру стандартын бекіту туралы» денсаулық сақтау министрінің бұйрығының жобасын әзірледі, деп хабарлайды Azattyq Rýhy 

Жоба білім беру және тәрбие ұйымдарында тамақтанудың бірыңғай тәсілдерін қамтамасыз етуге, сондай-ақ асханалары жоқ шағын жинақталған мектептерде тамақтануды ұйымдастыру форматын көздеуге мүмкіндік береді.

Жоба Ашық НҚА сайтына қоғамдық талқылауға шығарылды. Ол 17 желтоқсанға дейін талқыланбақ.

Жобада мектептегі тамақтану бойынша мынадай талаптар көзделген:

  • дұрыс тамақтану қағидаттарына бейілділікті қалыптастыру;
  • тамақ өнімдерін өндіру (дайындау) кезінде жол берілмейтін азық-түлік (тамақ) шикізатының тізбесі;
  • білім беру ұйымдарында орналасқан буфеттерде сатуға арналған тамақ өнімдеріне қойылатын талаптар;
  • дайындауға және өткізуге жол берілмейтін азық-түлік өнімдерінің тізбесі;
  • мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балалардың жасына байланысты тағамдардың шығуының ұсынылатын массасы;
  • білім беру мен тәрбиелеуді ұйымдастыру үшін тамақ өнімдерінің негізгі топтарын тұтыну нормалары;
  • өнімдерді ауыстыру кестесі;
  • ерекше диеталық қажеттіліктері бар тәрбиеленушілерді/оқушыларды тамақпен қамтамасыз ету ерекшеліктері;
  • дайын тағамдардағы/өнімдердегі заттардың құрамы туралы ақпарат, олар аллергиялық реакцияларға немесе төзімсіздікке әкеледі;
  • құрамында глютені бар тағамдар;
  • мәзірді жоспарлау.

«Осы құжатты іске асыру тамақтанудың қауіпсіздігін, сапасы мен қолжетімділігін қамтамасыз етуге бағытталған, сондай-ақ білім беру және тәрбиелеу ұйымдарында балаларды тамақтандыруды ұйымдастыруға бірыңғай талаптар белгілеуді көздейді. Жобаны қабылдау қаржылық шығындарды қажет етпейді, теріс әлеуметтік-экономикалық және құқықтық салдарға әкелмейді, халық арасында резонанс тудырмайды», - делінген жоба мәтінінде.

Жоба мәтінінде білім беру ұйымдарының тәрбиеленушілеріне берілетін тағамға қатысты барлық талап пен міндет көрсетілген.