Балалардың құрғақ таңғы асы жылдан-жылға зиянды болып барады – зерттеу

Автор: Алмас Ерсін

Өндірушілер ақуыз мен талшықты азайта отырып, қант пен майдың мөлшерін көбейткен

Фото: pixabay

Халықаралық ғалымдар тобы 2010-2023 жылдар аралығында нарықта пайда болған балаларға арналған құрғақ таңғы астарға талдау жүргізіп, алаңдатарлық тенденцияны анықтады, деп хабарлайды Azattyq Rýhy.

Тағам құрамында қант пен май көбейген

JAMA Network Open журналында жарияланған зерттеуде өндірушілер ақуыз мен талшықты азайта отырып, қант, тұз және майдың мөлшерін көбейтіп жатқаны айтылған.

Сарапшылар бүгінгі күні балаларға арналған кейбір жарманың бір порциясында Америка кардиология қауымдастығы ұсынған тәуліктік мөлшерден 45%-ға көп қант болуы мүмкін екенін атап өтті.

«Бұл бала таңертеңнен бастап күндізгі лимиттің жартысына жуығын алып қояды дегенді білдіреді», - деп жазылған зерттеуде.

Ғалымдар дабыл қақты

Зерттеу авторлары өндірушілер тағамдық құндылықты жоя отырып, дәм мен тартымдылыққа басымдық берген болуы мүмкін деп болжайды. Бұл әсіресе балалардағы семіздік пен ерте жастан жүрек ауруларының деңгейі өсіп жатқан кезде өте қауіпті.

Сарапшылар ата-аналарды азық-түлік жапсырмасын мұқият оқып, қант пен қаныққан май аз қосылған таңғы асты таңдауға шақырды.